Σαββάκης Γιώργος

Σαββάκης Γιώργος Σαββάκης Γιώργος Σαββάκης Γιώργος

Σαββάκης Γιώργος

Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες ζωγράφους με πολλά έργα ζωγραφικής και ελαιογραφίες σε καμβά

Ο Γεώργιος Σαββάκης (1924-2004) γεννήθηκε στου Ψυρρή, αλλά έζησε και εργάστηκε στην Πλάκα μέχρι το θάνατό του. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει, ως αυτοδίδακτος, ήδη από τα μαθητικά του χρόνια στο δημοτικό. Το 1956 σχεδιάζει τοιχογραφίες σε περισσότερες από 40 παραδοσιακές ταβέρνες της παλιάς Αθήνας. Στα μέσα της δεκαετίας του '60, ταξιδεύει στην Ελβετία, όπου μένει και εργάζεται για μικρό χρονικό διάστημα. Από το 1973, με τις επίμονες προτροπές των φίλων του, αρχίζει να φιλοτεχνεί και σε καμβά. Το 1980, παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση στην αθηναϊκή γκαλερί "Διογένης".

Ακολουθούν πολλές ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο) και στο εξωτερικό (Η. Π. Α. , Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία). Το 1991 του απονέμεται ο τίτλος του Ιππότη της Ελιάς από την ομώνυμη Αδελφότητα (Confrerie des Chevaliers de l'Olivier) στην Νυόν της Γαλλίας, σε αναγνώριση της δουλειάς του. Τον Φεβρουάριο του 2006, δύο χρόνια μετά το θάνατό του, διοργανώνεται η τελευταία, μέχρι σήμερα, έκθεση με δημιουργίες του στο εστιατόριο "Θάλασσα" στο Μανχάτταν.

Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο Μουσείο Βορρέ, στην συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, στο Διεθνές Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Γαλλία και σε ιδιωτικές συλλογές, ενώ τοιχογραφίες του κοσμούν, ακόμη, παραδοσιακές ταβέρνες στην περιοχή της Πλάκας, όπως η "Ταβέρνα του Βλάχου", η "Σπηλιά", η "Ταβέρνα του Σταματόπουλου", η "Ταβέρνα του Ψαρά", ο "Πλάτανος', η "Κληματαριά", η "Σαΐτα" και η "Αμβροσία".

Κάποια από τα έργα ζωγραφικής του και ελαιογραφίες σε καμβά βρίσκονται στην Γκαλερί Διαμαντή σε πολύ οικονομικές τιμές!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.